Aintzinean festak
oso desberdinak ziren gaurko egunekin konparatuz.
Mezatara joaten
ziren 24aren gauerdian (misa del Gallo), eta 25ean igandeko mezatara. Opariak
praktikoak ziren (pijamak, alpargatak, galtzerdiak...), eta askoz opari
gutxiago egiten ziren (opari bat pertsona bana). Batez ere Errege egunean
egiten ziren, baina Gabonetako egunean ere.
Jateko, menua
guztiz ezberdina zen. Herri txikietan, oilasko bat hiltzen zen, eta barazkiak
edo garbantzuak jaten ziren. Postrerako, haiek egindako pastak eta turroiak.
Etxeko familia
elkartzen zen bakarrik (lehengusu-lehengusinak eta osaba-izebak ez). Ez
zen apaintzen (belenik, zuhaitzik ez). Eta arratsaldea herri guztia
dantza egiten
pasatzen zuten.
Urte berriaren
bezperan, abenduaren 31-an, familia berriro elkartzen zen afaltzeko. Jendea ez zen kalera ateratzen, eta ohera
joaten zen, gaur egun ez bezala. Ez ziren ez kanpaiak ospatzen, ezta mahatsik
jaten.
Errege egunean
zapatak tximiniaren azpikaldean uzten ziren, sukaldean.
Hausnarketa txiki
honen ostean, ikus dezakegu gure arbasoek bizi izandako tradizioen eta gaur
egunekoen arteko desberdintasunak nabariak direla. Gaur egun tradizio hauek
ospatzeak dakarren kontsumo masiboak ez du ezer ikusi beharrik aurrekoekin.
Eskerrik
asko, gabon zoriontsuak ospa ditzazuen
opa dizuegu. Urte berri on.
Barakaldoko
Beurko BHItik, Eneko, Aloia, Eneko eta Angela.
iruzkinik ez:
Argitaratu iruzkina
Zure komentarioa, iritzia, proposamena... hemen idatz dezakezu: